Сьогодні без пластикового посуду важко уявити відпочинок на природі. Наскільки він безпечний, цікавилася кореспондент «ВЗ».
Пластиковий посуд виготовляють із полімерів. Перш ніж запустити їх у масове виробництво, учені у спеціальних лабораторіях не один рік вивчали їхні властивості і вплив на людину. Вердиктом стало рішення дозволити використовувати цей матеріал для виготовлення одноразового посуду: якщо дотримано всіх технологічних правил під час виробництва і за умови правильного користування, вироби з полімерних матеріалів не завдають шкоди здоров'ю людини.
Одноразовий посуд і упаковка тому й називаються одноразовими, що використовуються один раз. Не варто використовувати, наприклад, пластикову пляшку, в якій була газована вода, як посудину для зберігання молока, компоту чи квасу, адже висока температура продуктів або повітря, тривалий контакт з харчовими продуктами, ультрафіолетові промені і кисень сприяють «старінню» полімерних матеріалів. Як результат, вони починають виділяти речовини, шкідливі для організму людини, які переходять у харчові продукти, що зберігаються в такій тарі. Тобто молоко, компот, квас або інші напої стають токсичними і небезпечними для людини.
Перш ніж купувати одноразовий пластиковий посуд, слід уважно читати все, що написано на упаковці. На ній має бути вказано назву матеріалу, з якого він виготовлений, а також інформація про те, як ним правильно користуватися (для чого призначений – для сипких матеріалів, рідин чи закусок: холодних або гарячих). Або – дозволене нагрівання не вище, ніж до 70, 80, 90 градусів. Такий посуд у жодному разі не можна використовувати для гарячих страв, чаю і окропу! Якщо відповідної інформації немає, краще з нього не їсти. Виготовлена в «кустарних» умовах і сумнівними фірмами пластикова одноразова тара і посуд можуть містити важкі метали, фарбники та інші шкідливі хімічні речовини, небезпечні для здоров'я людини.
Як повідомив кореспонденту «ВЗ» Василь Ріпка з обласного управління захисту прав споживачів, в цю установу не надходило жодної скарги на неякісний одноразовий пластиковий посуд.
На замітку
Якщо вирішили заморозити овочі або фрукти, краще скористатися спеціальною харчовою плівкою, а то ваші екологічно чисті продукти, вирощені на дачі, можуть з часом ввібрати небезпечні сполуки і стануть причиною отруєння організму.
Учені провели серію експериментів на тваринах, і результати були однозначними: деякі токсичні сполуки, що виділяються неправильно виготовленими виробами з полімерів, потрапляючи в організм, можуть стати причиною злоякісних пухлин і навіть природженої потворності (якщо потраплять в організм вагітної жінки).
Цікаво знати
Одноразовий посуд придумали на початку XX століття. У 1908 році американський доктор Елвін Девідсон опублікував дослідження про смертність серед школярів. Однією з причин назвав використання негігієнічних спільних металевих кухлів. У тому ж році молодий канзаський студент юриспруденції Х'ю Мур, який підробляв журналістикою в газеті виробників продуктів харчування The Packer, опублікував статтю, в якій розкритикував негігієнічність спільного посуду, який використовували залізничні інженери, і провів кампанію проти «громадського бляшаного кухля». Після цього Мур придумав «безпечну чашку» (safe cup) - скручений конусом лист картону (прообраз одноразового стакана).
Зі своїм винаходом Мур звернувся до чиказького підприємця Лоуренса Луеллена. Луеллен відразу зрозумів перспективність починання, але попрацював над його вдосконаленням – у одноразової чашки з'явилося дно. До 1910 року Луеллен не лише запатентував винахід, а й заснував у партнерстві з Муром Компанію індивідуальної (одноразової) чашки для пиття (Individual Drinking Cup Company). Тоді ж партнери придумали автомат із продажу індивідуальних чашок і встановили його в публічних місцях і залізничних потягах. До 1960 року щорічно в одній лише Америці паперових чашок продавали на 50 мільйонів доларів на рік.
Колаж Ігоря НЕСТЮКА
Олеся ЩИРБА
Немає коментарів:
Дописати коментар